Quantcast
Channel: Ifiskarensfotspår - Vid köksbordet

Moria, Gudsberget

$
0
0
Bild
Ibland sätter Gud sitt folk på prov. 

​Det han kräver av mig nu är ingenting mindre, än det han krävde av Abraham inför berget Moria;

Ta din ende son, honom som du älskar, Isak, och gå till landet Moria och offra honom där som brännoffer på ett berg som jag skall visa dig (1 Mos 22:2)

Det är bara det att Isak visst inte är Abrahams ende son. Han har en son till, Ismael, som han har fått tillsammans med en slavinna. Slavinnan och Ismael har nu blivit bortvisade, men det slår mig, att Isak inte är Abrahams ende son, utan hans yngsta barn. 

Bild
Det är något särskilt med minstingar. Särskilt när man vet, att detta är sista barnet, som man någonsin kommer att få. Säkerligen måste Abraham, som fått Isak som en aftonstjärna, ha förstått det. Och Gud har, från allra första början, märkt Isak som sin egen. Redan innan han föddes. Jag kan tänka mig oron, som har funnits hos Abraham, ända sedan Isak utlovades, till låns, för honom; du skall få en son. Du skall få en son till låns, på din ålders höst. Men egentligen, Abraham, är han min. Det vet du väl?

Få föräldrar vet. Vi vill så gärna tro att våra barn är våra barn, och att vi är de föräldrar som styr och ställer kring deras levnadsöden. Tills Gud själv griper in, för att lära sina särskilda lektioner;

”Ta din ende son, honom, som du älskar…”

Bild
Hur var sista natten innan beslutet fattades, och Abraham gav sig iväg, med pojken? Vad var det för en natt, och hur tillbringade Abraham den?

Många gånger har jag undrat, men aldrig själv behövt gå in i den natten. Förrän nu. Allt är klart. Betygen är satta och bekräftade, ingen behöver något mer från mig, nu kan jag ta mitt barn, mitt yngsta, henne, som jag älskar, mitt enda barn som känner Kristus, och bege mig med henne mot Moria.

Tolkien beskriver Moria som girighetens land; landet, där dvärgarna ville för mycket, grävde för djupt och tog för mycket. Landet av strid, mörker och skuggor. In i berget skall ringens brödraskap, de skall in i mörkret för att möta sina värsta rädslor, och en del av sällskapet till och med dör, och återföds.

”I have no memory of this place”, mumlar Gandalf, visheten, när han skall in. Visheten och kunskapen överlever inte Moria, i själva verket är det dessa båda som måste igenom en metamorfos, som sedan tillåter dem att komma ut som något annat. Någonting mer. 

Bild
Moria. Bibeln kallar det för ett land. 

​I Moria offras girighet, och trygghet. I Moria offras allt av egen planering och förträfflighet. Men Moria är också platsen för oväntade möten. Uppe på berget, om människan väljer att gå upp för berget istället för in i det, möter pilgrimen lammet, som till slut skall offras, Guds egen plan, Guds eget löfte, Guds egen son. Uppe på Moria träffar Abraham på Guds Ängel, som inte är vilken som helst Guds sändebud, utan Gud själv, närvarande som röst i ängeln, och närvarande som offer i baggen, det manliga fåret.
I Moria vinns tillit, i Moria vinns dialog. Isak litar på sin far, till och med när kniven lyfts.
Idag är det min tur att fråga mig själv om jag litar på min himmelske far, när barnet skall in i mörker och tystnad, in i ensamheten.

Vad vill Gud? Vad vill han oss, mig, mamman, och det minsta barnet, som han redan har utsett för sig, genom att kalla henne för snart 1,5 år sedan, för tjänst i sitt eget tempel. Hon är ung för sitt eldprov. Året yngre än vad jag var. 

”Mor, kommer det att gå bra, imorgon?”
”Mor, vad händer om jag inte vaknar från narkosen?”
”Mor, var är fåret som skall offras?”

Jag har inga svar. Eller så är mitt svar det samma som Abrahams. Gud kallar mig och det minsta barnet in i Moria, och upp till berget, och jag kan inte gärna svara så mycket annat än ”här är jag”, och sedan ta beslutet att gå mot berget, ett steg i taget. 

Armeniska böner

$
0
0
Bild
​På morgonen, när jag vaknar, brukar jag tända några ljus framför mitt lilla ikonbord, varpå jag ber mina morgonböner. Ibland läser jag från en bönebok som heter "Ljusets morgon", som består av Armeniska böner. I den har Serafim Seppälä, som tillhör den finsk-ortodoxa kyrkan, samlat ett gäng Armeniska böner från sina resor i Armenien, vissa skrivna så tidigt som på 200-talet. Alla dessa har ett genomgående tema; ljus. Poesin är genomträngande vacker, den skär igenom hjärta, kött och ben, rakt in, i det heliga hemliga rummet inom oss, som tillhör Kristus själv. Eftersom mina favoritrader i Nya Testamentet har alltid varit de, där Kristus liknas vid ljuset, och där vi får äran att bära på detta ljus i oss och ut till världen, vill jag idag ge mina bloggläsare en liten gåva. 

Halvvägs igenom boken finns 24 böner av Nerses Shnorhali, en bön för dygnets alla timmar. Jag har, denna fredag, som en förberedelse inför missionssöndagen som lyfter fram trefaldigheten, Gud som Fader, Son och Ande, valt ut tre av dessa 24 pärlor, och översatt dem, bäst jag har kunnat, till er som går in här hos mig och läser. Siffrorna indikerar vilken timme av dygnet bönerna är skrivna till. 

5
Guds Ande, du Sann Gud,
du föll ner över Jordanfloden och det övre rummet
för att upplysa mig med det heliga karets dop;
jag har syndat inför dig,
mot himlen.
Rengör mig åter med din Gudomliga eld
så som du rengjorde apostlarna med brinnande tungor.

Förbarma dig över dessa dina skapade och mig,
på så många sätt skyldiga

21

Du sanna ljus, Kristus,
Gör min själ värdigt att med glädje betrakta
pilarna av ditt ljus
Den dagen, då jag blir kallad
Till att vila, rik i hoppet,
Vid de rättfärdigas boningar
Till den dagen då du kommer i ära

Förbarma dig över dessa dina skapade och mig,
på så många sätt skyldiga 

9

Du omhändertagande Herre, som ser till allt,
placera din heliga fruktan som en vakt
framför min ögon
så att de inte blicka ont
framför mina öron
så de inte längta efter att höra onda ord
framför min mun
så den inte talar orättvisa
framför mitt hjärta
så den inte ruvar på ondska
framför mina händer
så de inte göra det som är ont
framför mina fötter
så de inte ge sig in på orättfärdiga stigar
Led min kropps rörelser
till att alltid följa dina bud

Förbarma dig över dessa dina skapade och mig
på så många sätt skyldiga

Brudgummens hus

$
0
0
Högt på klippan, där på kullen,
bygger jag min boning stark
Kom, å kom du,
unga flicka
dela hus och hem med mig
 
Om du inte
följer med mig
delar hus och hem med mig
Till ett fjärran land jag reser
så jag aldrig ser dig mer
Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund. 
Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och kastade sig mot huset, men det rasade inte, eftersom det var byggt på berggrund. 
Och den som hör dessa mina ord men inte handlar efter dem är som en dåre som byggde sitt hus på sand. 
Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och störtade sig mot hans hus, och det rasade och raset blev stort.
(Matt 7:24-27)
Bild
"Högt på klippan, där på kullen..."

Så börjar min favorit folkvisa. Kloka finnar. Den som bygger sitt liv på stadig grund på den höga klippan, på den ensamma kullen, kan, måhända, leva ett ensamt liv, långt bort från staden och dess bekvämligheter, men det är få ting som skakar om livet som är byggt på förnuftigt, stadigt tänk. 

Så tänker även Jesus. Livets höga vatten, de kommer att komma. Vindarna kommer att rasa och kasta sig mot huset, vargen flåsar precis runt knutarna, med desperat hunger letar den efter en väg in, men huset håller. 

Samtidigt sjunger min finska folkballad om Guds brustna hjärta. Med stadigt timmerverk har han byggt sitt hus. Noga har han planerat, kärleksfullt har han fogat ihop en boning för sitt hjärtas älskade. En gång, jag minns inte var, hörde jag en förklaring till den här folkvisan: den unga mannen, den blivande brudgummen, skulle bygga sitt hus färdigt innan han friade. Med bygget skulle han visa den han önskade fria till att han kunde erbjuda henne trygghet och stabilitet. Efter många månaders hårda arbete står äntligen huset färdigt. Han har byggt, han har snidat möbler och täljt varje detalj klart och färdigt. Det är så vackert. Dörrkarmarna har han dekorerat med insnidade blommor. Själv har han fällt i skogen vad han behövt för virke till det rejäla köksbordet och till de stadiga bänkarna. Nu står allt klart. Han har dekorerat fönstren med spetsgardiner, som hans mamma har sytt till honom. De skiner vita i fönstren. Stolt stegar han iväg för sitt frieri. Med största sannolikhet vet hela byn vem han skall fria till. Flickan också. Men skulle nu katastrofen stå där, säger hon nej, då har hon inte bara skämt ut honom inför hela hans familj och släkt, hon har skämt ut honom inför hela byn. Han har inget val. Han låser dörren till det nya huset, som ingen har bott i, och packar tyst en väska. Han ger sig av, ingen vet vart. Och kvar står det nya huset, låst, oanvänt och obott. Byns barn springer dit ibland, för att kika in genom fönstren, på allt det nya, oanvända, som står där och väntar tyst, på ett liv som inte blev av. De vita spetsgardinerna lyser klara i fönstren, år efter år. Ett tyst monument för hennes "nej", och hans brustna hjärta. 

Det är så jag föreställer mig Gud, varje gång hans brud säger "nej", och vänder sig bort från hans allra mest innerliga frieri. Allt skönt och vackert som han har någonsin kunnat frambringa, har han placerat vid hennes fötter. Fågelsång en tidig klart ljusblå morgon. Syrsor som låter i gräset en sval sommarkväll. Blöta vägar efter ett vårregn. Sjövatten mot huden, puderfin snö på bergssluttningar. Grandoft, blommor, delfiner och elefanter. Hon vänder sig till sin mobil och tittar på kattvideos. 93 av sina 100 år tillbringar hon inomhus, i en fejkvärld, istället för den, som Han har skapat för henne. 

Bild
Så bruden måste tacka ja, bara för att han friar? 

Nej. Så klart inte. Men innan mannen i min folkvisa började bygga gissar jag att det har hänt rätt så mycket; gemensamma promenader i kvällsbrisen. Händer som flätas ihop. Många och långa samtal. Gemensamma danser. Skratt, glädje, kärlek. Det är med allt det här i hjärtat som han slutligen börjar bygga. Hon är ingen främling, som han aldrig vågat närma sig. Nej då, de känner varandra väl. Intimt väl. Medan han bygger, vet han så väl hur hon vill ha det. Jesus, snickaren, Jesus tekton, hantverkaren. 

Det är där vi är i historien, om det nu är någon som har misstagit sig om detta. Vår Brudgum har gått iväg för att förbereda Huset, som han sedan ämnar hämta hem sin brud till. Vi, hans kyrka, är hans älskade, hans trolovade. Han känner oss intimt väl. Han vet precis hur vi önskar ha det, och vem det är han bygger till. Och han bygger på berggrund. 

Vi är mitt i en episk kärlekshistoria, världshistoriens största. Och det som slår mig är, att det är alltid någon som kommer att tacka nej. Jag tror att Gud tar det personligt, varje gång. För honom är vi unika, vartenda en av oss. Det spelar ingen roll hur mycket vi ger varandra samma uttjatade namn som tusen och åter tusen personer före oss har burit och brukat, hur många som lever på planeten med exakt samma namn, vi är unika. Varje gång som någon av oss väljer att tacka nej till att spegla honom, går någon unik aspekt av hans plan och hans kärlek både honom och världsalltet förlorad. Spelet är riggat för ett krossat hjärta, och det är Han som skall orka leva med alla dessa sår som vi låter regna över hans hjärta. 
Det finns en tredje sorgsen vers till, till min folkvisa. Svår att översätta.

Men nog vet jag, rätt så säkert,
att jag inte kan dig nå
Så jag fogar mig till detta
men ditt minne stannar kvar
Så jag fogar mig till detta,
men ditt minne stannar kvar. 

Som en spöklik flämtning i Guds hjärta. Kom och sjung. Ur barnvisors enkla melodier hittar vi glittrande korn, viskningar av sorgsen sanning. 

I tystnad möter min själ sin Gud

$
0
0
Bild
Midsommar. Vi stannar årshjulet ett ögonblick för att njuta av sommarens mitt. För de flesta har semestern inte börjat än, andra, som jag, har precis bara slutat drömma mardrömmar om lektionsplaneringar och olydiga elever, något som jag i vaket tillstånd tack och lov inte har. 

Kyrkan har, sedan 300-talet, firat Johannes Döparens födelse kring midsommar, då Lukasevangeliet avslöjar att Johannes skall ha fötts sex månader före Jesus. Alltså var Johannes ett sommarbarn, där Jesus var ett vinterdito, oavsett okänt datum på födelserna. 

Enligt sig själv var Johannes en budbärare, en röst som ropar i vildmarken. Intressant nog drar de flesta som bara kan ut till naturen, till landet eller till stugan, lagom till midsommar. Det säger sig självt att sommar skall firas ute, och helst i naturen. 

Johannes rörde inte starka drycker, vare sig till vardag eller fest, till skillnad från oss nordbor. Midsommar och nubbe, det hör ju ihop, eller hur? Matbordet dignar av samma rätter som till påsk och jul; det ska vara sill och potatis (nu igen) och varför inte lite kokta ägghalvor med lite gräslök till? Och köttbullar så klart! "Inte för mig", säger Johannes och mumsar i sig lite vildhonung och några rostade gräshoppor. Finsmakare där. 
Bild
Jag har på sistone funderat över det där; varför vi sätter oss ner och äter och dricker så fort vi skall fira något? Det är absolut trevligt att umgås över god mat och dryck tillsammans med trevliga vänner, men ibland upplever jag att det uppstår som en slags tomhet, när vi bara firar med kroppen, och själen lämnas till att fasta, nu igen. Det kanske inte är så dumt att Johannes Döparens fest infaller på midsommar? Det känns ju lite märkligt att fira en av de mest spartanska figurer kyrkan känner till när det gäller både kost och boende, med en rejäl matfest. Men det är något annat som gnager i mig. Kan vi fira så att själen känner sig mätt och lycklig numera? Eller är det bara detta ständiga ätande och drickande som står på agendan? Vet vi ens vad själen vill ha, längre, för att känna sig mätt, för att nu inte tala om lyckligt mätt, efter en riktig brakfest? Jag tror att Johannes visste det. Jag tror att han visste det så mycket, att det där med mat och dryck blev helt sekundärt för honom, ungefär som vi, dagens människor vet precis hur man firar med kroppen, tills det där med själen känns helt sekundärt, om den nu någon gång gör sig påmind. 

Själens dryck är skönhet och själens spis är tystnad. Kombinera dessa båda, och själen frossar som ett hungrigt gatubarn på restaurang. Undra på att bibelns visdomslitteratur talar om för den moderna upptagna människan, gång efter gång, att Gud hittas i tystnadens stilla möte. Det finns en anledning till varför alla dessa kyrkfäder och mödrar, Johannes själv inte allra minst, har dragit ifrån samhället och ut i det vilda, otämjda, för att hitta sig själv och Gud. I harmoni och samspråk. 
Bild
Ut till naturen vill själen. Den driver oss ut, till vildmarken, i en önskan om att hitta vår själs älskade. Den vill inte att vi vaknar imorgon med en tung suck, besvikna över att den där förväntningen, den, som laddade upp hela midsommarafton, inte har gett med sig eller tigits ihjäl den här gången heller, med sill, nubbe, potatis och jordgubbar. En slags besvikelse över "var det inte mer än så här den här gången heller"? Ungefär som om någonting saknades. Eller någon. Som om det råder någon slags djup missuppfattning hos oss, om vad det är vi firar, hur och varför. 

Går det att lyssna? Går det att bjuda in det stora äventyret? Eller finns sånt numera verkligen bara på Netflix? 

​Frukta tystnaden, å själ, för där möter du din Gud. 


Förlorad och återfunnen

$
0
0
Bild
Förlorad och återfunnen. Det är temat för veckans text. 

Jag har sannerligen varit förlorad, i rätt så många corona-månader, och nu känns det som om min Gud har sopat golvet i sitt hus med stor kvast, och hittat mig, sittandes i en spricka i golvet... 

I "sprickan", hålet i tiden, har det varit ren frosseri som gäller. Mentalt blev vårterminen förlängd, i och med att under ett antal veckor dinglades möjligheten till hemundervisning precis framför nosen på oss högstadielärare. Första corona-veckan åkte jag hem med samma övertygelse som alla mina andra kolleger; jag skulle antagligen inte tillbaka på måndag. Gymnasieskolorna distansundervisade redan, och det var bara en tidsfråga innan grundskolorna också skulle stängas ner, helt eller delvis. 

Jag erkänner, jag såg lite fram emot detta; att göra något annorlunda. Testa något nytt. Få jobba ostört hemifrån, för, handen på hjärtat, jag är så van vid online-undervisning redan som det är, att detta inte skulle ha utgjort någon större förändring för min del. Jag har redan all min praktik ute i molnet. Så nu skulle eleverna också dit? Jag kände mig ivrig och ville testa. Sugata Mitra är ju ändå en av mina undervisnings-gurus. 

Så blev det inte. Vi återgick till jobbet och frustrationen kokade: eleverna var ju inte där, och så skulle man sy ihop något semi-vettigt av det hela. Och rakt igenom hela vårterminen (nästan) dinglades detta framför oss; kanske blir det så ändå att... och det förlängde vårterminen på något konstigt vis åtminstone för mig. Våra nordiska grannländer stängde ner sina skolor, och vi fanns kvar, i en osäker miljö där man inte riktigt visste om det ens var särskilt säkert att vistas, avstånd gick ju inte att hålla, eleverna kom och gick i underliga formationer och någon röd tråd för undervisning gick knappt att få ihop. Snarare lite röda prickar här och var. 

Bild
Samtidigt, mitt i allt detta, hade sonens kortis lagt ner sin verksamhet, på grund av corona. Ingen avlastning. Alls. Stressen började smyga sig på, både på jobbet och hemma. Och detta svarade jag på genom att "unna mig" både det ena och det andra. Det var ju så jobbigt på alla sätt. Och nu var det ju lite specialregler som gällde, eller hur? Och nog hade man läst hur alla andra länder också skaffade sig lite corona-rättigheter och corona-kilos. 

​Men min kropp mår ju inte alls bra av den där sortens verksamhet, vilket jag blundade hårt för. Orka. Vara präktig. Och hålla på rutinerna och vardagen. Det får bli lite som det blir, här nere, i golvsprickan. I tiden som inte gällde, och inte var på riktigt. 

Bild
Ur den här aspekten är en lärares sommmarlov för långt. Om halva vårterminen har hamnat på sniskan och sen fortsätter man med sommarrättigheter därifrån, så dröjer det inte särskilt länge förrän en del saker börjar lukta lite lagom murket, där i golvsprickan. Det var ungefär här som min Gud tröttnade på mitt gnällande om att allt inte riktigt var som det skulle. Det bortsprugna lammet bräker i sin ensamhet om att det här med att "go it alone" nog inte var någon särskilt bra idé. Bäääh! Määäh! Var är min heeeerdeeee..? 

Att vara herde till mig måste ju innebär enorma reservoarer med tålamod. I söndags kom han plockade upp mig ur min tidsspricka, och sedan efter dess har han milt men bestämt återvänt mig Tillbaka Till Det Som Fungerar. Och mer än så. Han har låtit mig vila vid stilla vatten och gett mig grönt, färskt gräs att mumsa på, och gode himmel vad det smakar gott. I slutändan börjar alla barn tycka att livet i godisbutiken inte var så himla kul som man först trodde. 

Bild
Det började med att han hade mig att snubbla över Haggais bok, i gamla testamentet, och förklarade lite basic-basic-sanningar för mig:

"Ni äter utan att bli mätta. Ni dricker utan att bli glada." (Hag 1:6)
"Bygg ett tempel, så ska jag ta det i besittning och fylla det med min strålande närvaro." (Hag 1:8)
"Ni förväntar er mycket, men får lite."
"Varför?"
"Alla tänker bara på sitt eget hus fast mitt tempel ligger i ruiner." (Hag 1:9)
"Var starka! Börja arbeta! Min ande är med er, var inte rädda!"
(Hag 2:4-5)

Jag kan inte bli mätt bara genom att "unna mig" fysisk glädje. Jag förväntar mig mycket av det fysiska "unnandet", men får så väldigt lite. Hmmm. 
Bygg ett tempel... Herrens skall ta det i besittning och fylla det, med sin närvaro... vad säger Paulus? 

"Vet ni inte, att era kroppar är tempel åt den Heliga Ande"? (1 Kor 6:19)
"Den som förenar sig med Herren är av samma ande med Honom." (1 Kor 6:17)
"Ni äger inte er själva, då Gud har köpt er till ett fullt pris. Ge alltså ära till Gud genom era kroppar." ( 1 Kor 6:20)

"Bygg ett tempel... jag ska ta det i besittning..." / "ni äger inte er själva" / Herren fyller sitt tempel med sin strålande närvaro... 

Någon annanstans skriver Paulus att magen inte får bli Gud för den kristna. 

Jag tolkar allt detta så, att om vi sätter betsel och grimma för kroppens begär, och lär oss disciplinera dessa, då bygger vi upp detta minitempel som vi har blivit givna föreståndarskap över. Och då lovar Herren att fylla detta tempel med sin strålande närvaro. 

Vad jag kan se handlar det inte om total askes, utan balans. Uppslagsdelen till min bibel säger så här om ordet "tempel":

"Dessa var centrum för utbildning, där man upprätthöll både skriftkultur, musik och konst."

"Som det enda tillåtna platsen för Gudstjänst var templet Guds boning på jorden, platsen för Guds närvaro, dit människor gick för att be och möta Gud."

Tänk om vi skulle behandla våra kroppar så? Med den inställningen? 

"Detta är en helig plats, den enda platsen dit jag kan gå för att be och möta Gud. Detta skall vara en plats där det kultiveras både utbildning, skriftkultur, musik och konst." 
Bild
Detta, är med andra ord, inte platsen för vilda orgier, frosseri och ett aldrig sinande "unnande". 

Ondskan vill lura in oss i ett ständigt unnande, en förnedring av den tempelkultur som våra kroppar borde spegla. Kroppen själv hjälper till, genom att skrika, som den girige tjänstemannen i Asterix drar till Alperna: "JAG HAR ETT ÅR PÅ MIG ATT BLI RIK! VID DET LAGET SOM ROM REAGERAR ÄR JAG LÅNGT BORTA! LÅNGT BORTA, OCH RIK!" 

"Och vad händer om Rom skickar en inspektör", frågar den stackars saten som är satt som sidekick till den glupska tjänstemannen.

Ondskan kan inte se Questorn, inspektören, Herden, som letar efter sitt bortsprungna lamm som något annat än en fiende. Men eftersom den kristna lärjungen, oavsett hur bortsprungen, är inbodd av den Heliga Ande, finns här en medhjälpare, som med Paulus ord, "suckar i oss", när vi inte längre vet ens hur vi skall be. Och det är dessa suckar den sökande Herden hör. 

Det är andens suckar i oss som för oss till slut till besinning, som det heter i berättelsen om den förlorade sonen. Vi vänder om. Tillbaka till faderns hus. Orgien av mat och dryck kunde inte, precis som Gud själv säger i Haggais bok, vare sig mätta oss eller still vår törst. Vi är gjorda av mer än kött. 

Bygg ett tempel. Fyll det med kunskap, musikpraktiserande och konst. Bygg upp ditt tempel till att vara en helig plats i vilken Gud möts. Kroppen, mötesplatsen. Kroppen, musikens centrum. Kroppen skribenten, som tar diktamen av sin mästare. Kroppen, penseln, som genomför andens tanke på canvas. 

Jag vill hellre ha dig, Gud, än maten, vinet, chokladen och allt det andra. Jag vill hellre ha dig. 

Att såga på den bärande bjälken

$
0
0
Bild
"Hycklare":En hycklare eller hypokrit predikar om en särskild tro, religion eller livsstil, utan att själv följa eller tro på det personen själv förespråkar.

ὑποκριτής, (hypokrithes);
1. one who answers, an interpreter (PlatoLucian).
2. an actor, stage-player (AristophanesXenophonPlatoAelianHerodian).
3. in Biblical Greek, a dissembler, pretender, hypocrite

En skådespelare. Någon som spelar ett spel. Någon som låtsas. 

I dagens bibeltext tar Jesus till väldigt starka ord och bilder. Det är viktigt för honom att vi förstår. Det handlar om domen, och ifall vi verkligen har rättigheten att döma andra. Om vi nu själva misslyckas hela tiden, om vi själva mest snubblar fram på vägen, om vi nu alls är på den, vilka är vi då att tala om för någon annan hur de bäst lyckas med att följa vägen? Det är så jag vanligtvis brukar förstå texten. Men nu när jag har tittat lite närmare på just ordet "hypokrithes" som Jesus använder sig av i den här liknelsen, börjar texten leva ett annat liv i mina öron. 

En person som tror sig följa vägen, men som begår misstag, snubblar och faller av vägen titt som tätt är så klart en dålig guide. Den som tror att han läser kartan rätt men som i själva verket hållet den upp och ner kommer ju inte att lyckas i sin guideroll. Ett sådant drumlande kan vi nog alla göra oss skyldiga till, av och till. Men det är inte en sådan person Jesus beskriver. Jesus beskriver en skådespelare. 

Någon som spelar teater, som spelar en roll, vet ju alldeles utmärkt väl om att han inte är "äkta vara". En sådan person gör inga försök att "följa vägen" utan står bara och låtsas. Och en sådan person är så klart inte särskilt intresserad av att leda andra rätt heller. Den första drummeln, han vill gärna försöka, och han tror på allvar att han faktiskt har något att ge till sin bror. Den här typen, skådisen, låtsas-vandraren, han är inte alls inne på att hjälpa. Hans främsta uppgift är ju att stå på scenen och höras och synas. Sak samma hur många flisor brodern har i ögat, det är ointressant. Det intressanta är imagen. Hur man framstår i andras ögon. 

Det finns en annan aspekt här, som också är intressant, och det är den ständiga självförbättringen, växandet, mognandet, som, enligt Jesus, måste ligga först på vår agenda. Att hjälpa vår broder är många gånger att först hjälpa oss själva. Jag kan inte hjälpa dig upp ur diket om jag själv ligger raklång där. Jag kan inte ösa ur min egen tomhet. Alla som någonsin har flugit flygplan vet, att i en krissituation är det meningen att den vuxne skall först ta på sig sin egen andningsmask innan hon böjer sig ner för att hjälpa barnet. Inte tvärtom. En avsvimmad vuxen är inte barnet till någon hjälp. 
Bild
Många gånger har jag funderat över om Adam och Eva där i sitt paradis hade förmågan att veta vad lögn var för något. De möter en varelse som vill locka dem att göra tvärtom mot hur Gud önskar att de skall göra. Rent erfarenhetsmässigt blir det svårt för dem att döma ormen som en "lögnare" eller ens tvivla på hans avsikter, om de nu inte har några erfarenheter av lögn och svek. Det kanske vara game-match-set för deras del samma sekund som Eva började lyssna på ormen. 

Men vi är minsann annorlunda. Vi ser flisan i broderns öga, för rent erfarenhetsmässigt vet vi alldeles utmärkt väl om, vad den där flisan är för något, och vad det handlar om. Vi har ju själva varit där, komplett med flisor och allt. Och eftersom vi vet, korrigerar vi så gärna alla andra. Med andra ord: samma sekund som vi känner igen broderns misstag och synd, och dömer brodern som en syndare, står vi där och erkänner vår egen skuld. 

Och för att kunna hjälpa vår bror, som nu har en flisa i ögat, måste vi själv först äga kunskapen om hur man tar bort flisor ur ögat. Vi måste kunna "se klart". "Hjälp dig själv först", säger Jesus, "sedan har du kunskapen och styrkan att kunna hjälpa andra". 

​"En lärjunge är inte förmer än sin mästare, men när han är fullärd, är han som sin mästare". (Luk 6:40)

Jesus uppmanar oss att bli fullärda, och sedan gå och ösa ur våra goda förråd. Det är då vi "ser klart". 

Bild
En annan intressant sak är detta med hur vi skall gå till väga, för att bli fullärda. Jesus väljer ytterligare ett starkt ord när han säger "ta först bort" bjälken i ditt eget öga. Engelskan säger "cast out" och detta är en översättning av grekiskans "ekballo". Samma uttryck som används när Jesus kastar ut och driver ut onda andar. Även utan den starka hänvisningen till våld, betyder det här verbet att man drar eller kastar ut något "med en styrka som inte går att motstå". Att driva det onda bort från sig själv är alltså något som skall ske med yttersta styrka, med all ens kraft och beslutsamhet. 

Den här liknelsen har alltså samma undertoner, som den om skatten i åkern: bonden som hittar en skatt i åkern glädjer sig; han går och säljer allt han har för att kunna köpa åkern. 

Att satsa allt. Att offra allt. Springa loppet med bara guldmedaljen i åtanke. Att anstränga sig till sitt yttersta, för att rubba den bärande ( ! ) bjälken som bär upp hela syndens husbygge. Att hastigt, nästan med avsky, kasta ifrån sig något. Det är den typen av handlingar Jesus beskriver, när han vill ha oss till att rensa framför egen dörr först, innan vi stövlar in med smutsiga skor hos någon annan. 

"Du skall vara fullkomligen absorberad av ditt inre rensningsarbete. Du skall ge detta projekt allt du har. Du skall vara så fokuserad på att vinna loppet, hitta skatten, rensa huset, bygga väl, att du helt enkelt inte hinner se och begrunda andras fel och brister, än mindre döma dem. Du är, bokstavligen, blind för dem." 

Det kanske inte är slumpen, att direkt efter den här liknelsen kommer den om trädet, som bär antingen bra eller dålig frukt, hur vi som människor bär fram saker från antingen våra goda förråd eller också ur vår hjärtas ondska. Bygg väl. Bygg huset på berggrunden. Sedan kan du ösa ur dina goda förråd till andras välsignelse. Och människorna skall möta dina goda handlingar ur sin egen överflödande godhet.  

Bild
Ögat är kroppens lampa, säger Jesus vid ett annat tillfälle. Om nu ögat är förblindat av en bärande bjälke, som bär upp alla våra egna synder, hur skall vi då se klart för att hjälpa vår bror? Det är alltså oerhört viktigt med vårt eget inre rensningsarbete, detta metanoia, den förnyelse av anden, som Jesus ständigt kallar oss till. 

Vad jag kan se kallar han oss till en livsstil där vi verkligen satsar allt. Några skådespelare har han inget intresse av. "Inte alla som säger "Herre, Herre", till mig, utan de som gör min himmelske Faders vilja." 

Sänd mig - men vart och hur långt bort?

$
0
0
Bild
Sommarlovsledig som jag är, har jag tid att upptäcka nya saker på nätet: det senaste som jag har hittat är en mycket intressant webbsida som heter "Ambassadors of Christ". På den här sidan finns både bibelstudieverktyg, men även väldigt matnyttiga videos, som går igenom både biblisk typologi, profetior och även ren apologetik. Jag rekommenderar dessa videos varmt. 

Att vara ambassadör innebär ju att man representerar någon eller något. Vanligen ett land. För att kunna representera, måste ambassadören själv befinna sig utomlands. Och det är mycket det som dagens bloggpost skall handla om; vad det innebär för den kristne att "vara utomlands" och hur vi på bästa sätt kan tänka kring vårt "representerande". 

Bild
Jesus Kungarike är alltså det som bibeln ofta kallar "himmelriket". Ofta har detta rike representerats som det fysiska "himmel" vi har ovanför oss, och länge föreställde sig folk att Gud fanns där uppe, nånstans bland molnen. Tjocka pojkänglar svävar runt honom med hopplöst små vingar, och när vi väl kommer dit följer obligatoriska studier i harpospel. Det är förvånande hur många som fortfarande föreställer sig "himmelriket" så. Men vi kan faktiskt få rätt så många vinkar från Jesus själv om vad detta kan vara för en annan dimension:

Allra först tycker jag att vi bör uppmärksamma Jesus egen verksamhet under de 40 dagar efter hans återuppståndelse, då han verkar komma och gå fritt som han önskar, mellan vår dimension och denna andra: observera, att han kommer därifrån med en faktisk fysisk form. I Lukasevangeliet ställer han sig och äter grillad fisk inför de förskräckta lärjungarna, bara för att riktigt övertyga dem om att han verkligen inte är vare sig vålnad eller spöke. Han kommer och går, obekymrad över låsta dörrar, ena stunden här, andra stunden... där? I den andra dimensionen. Jag kan inte riktigt föreställa mig att han antar en fysisk form enbart när han skall "hit" till oss, utan jag föreställer mig att han har sin fysiska form hela tiden. Inte bara tar han med sig sin fysiska kropp till den där andra dimensionen, det verkar gå bra att ta med sig kläder dit. Och grillad fisk, som mat i magen. Djur finns där också. Jesus skall komma ridande tillbaka på en vit häst, visst var det så? 

Observera, att där också skall finnas änglar, som även de verkar märkligt fysiska; de uppenbarar sig med kläder på kroppen, det går bra att bjuda in dem till hemmet, till och med att bjuda dem på mat och dryck. Hur skall vi annars förstå verksamheten i Mamers Lund, i första Moseboks artonde kapitel, då patriarken Abraham lyckas bjuda "tre änglar" på faktisk gödkalv och faktisk bröd, eller vad sägs om första Mosebok kapitel sex, där "Guds söner" blir förtjusta i jordiska kvinnor och gör dem gravida? Eller kommentaren i Hebreérbrevet om att vi alltid skall visa gästvänlighet för främlingar, då vi kan råka ta in änglar, utan att veta om det? 

"Kom ihåg att visa gästfrihet, ty det har hänt att de som gjort det har haft änglar till gäster utan att veta om det." (Heb 13:2)

Och sist men inte minst har vi de förskräckliga våldsverkarna i Sodom, som krävde få ut Lots besökare - de manliga änglarna - för att ha sex med dem:

På kvällen kom de två änglarna fram till Sodom. Lot satt vid stadsporten, och när han såg dem reste han sig och gick fram till dem och föll ner och hälsade med ansiktet mot marken. 
”Jag är er tjänare”, sade han. ”Ta in hos mig över natten, så får ni tvätta av era fötter, sedan kan ni fortsätta er färd i morgon bitti.” De svarade: ”Nej, vi övernattar här ute.” Men han bad dem så enträget att de till sist följde med honom hem. Där lagade han en festmåltid åt dem och bakade osyrat bröd, och de åtMen innan de hade gått till sängs kom männen i staden, männen i Sodom, och omringade huset, både unga och gamla, alla utan undantag. De ropade till Lot: ”Var är männen som kom till dig i kväll? Skicka ut dem till oss, vi skall ligga med dem. (1 Mos 19:1-5)

Vad jag försöker säga med allt det här är, att det verkar för mig som om den där andra dimensionen inte alls är särskilt eterisk; det låter inte som något ställe där enbart själar flyter omkring i vita lucialinnen, det låter faktiskt som en parallell, märkligt fysisk verklighet, som angränsar till vår egen. 

Bild
Hur representerar man ett ställe där man själv aldrig varit? Jag tycker att Judarna som folk fungerar här som utmärkta vägvisare; mellan åren 70 AD och 1948 AD hade de inget eget land. Inget stycke jord som de kunde kalla sitt eget. Generation efter generation av judar föddes och dog utan att någonsin satt sin fot i det egna landet. Ändå försvann inte judarna, som folkslag. Vad det alltså handlar om, är att representera kulturen. Det är den himmelska kulturen som den kristna förväntas representera, som Kristi ambassadör. Det är Kristus undervisning som ambassadören skall spegla till sin omvärld. Detta är den inre metanoian, omvändelsen, som Kristus ropar oss till. 

Bild
Att möta Kristus är att möta sitt eget hjärta. Att möta Honom är att möta all sin längtan, den som ropat sig hes tills ingen lyssnar, och i Honom, äntligen möta ett "ja". "Ja, du gör rätt som längtar. Ja, det finns något annat, något mer, som du är skapad för, och ja, du har rätt i att det inte går att stilla den längtan med den här världen; inte dess skönhet, som är en avspegling, inte dess smaker, som inte mättar mer än för stunden, inte dess dofter, som försvinner och dör lika fort som de uppstår, inte med något eller någon som kommer från här och nu kan du stilla din längtan."

Botemedlet är det enkla, självklara, svåra: att ge bort. Ge bort hjärtat till hans väntande händer, förlora det, kasta det ifrån sig, skapa ett tomt rum. Han kommer att fylla det. Och sedan börjar det. Äventyret, resandet, ambassadörskapet. 

Har ni tänkt på en annan sak? När Kristus andra kommande är ett faktum, och han börjar sin tusenårs-regering är det meningen att de kristna lärjungarna skall regera tillsammans med honom.  Hitintills har jag hört detta porträtterat som om vi alla får oss tilldelade våra egna riken, i vilka vi arbetar som ett slags under-regenter under stor-konungen. Men jag får inte ihop det..! Vi är ju så många. Under århundradens lopp har myriader med kristna gått bort, och om alla dessa återuppstår och skall regera tillsammans med Kristus Konungen, då blir det ju... ja, vad blir det? Det blir ett omtänk. Där dör dessa monstruöst stora "länder" såsom vi förstår dem idag, tror jag. Om alla kristna som verkligen har trott i sitt hjärta och med sin mun bekänt skall ges någon slags med-regerandeskap, då kan jag inte se något annat än att vi måste börja se det lilla som det stora. Att vi verkligen är planterade i små ursprungs-samhällen, att vårt resande och regerande begränsas av hur fort  och långt våra fötter orka bära oss, och då är kanske mitt "regerande" begränsat till en liten, men underbart vacker trädgård, där jag som vårfru-träd tjänar det som växer omedelbart omkring mig. Det som är här och nära, nu. 

I denna, kanske inte alltför avlägsna framtid, måste vi människor äntligen sluta upp med att erövra hela världen, sluta upp med att mäta "framgång" i termer av "hur många likes", "hur många besökare" "hur många människor som känner till just underbara fantastiska mig" och helt enkelt lära oss det stillsamma, anonyma tjänandet. Den, där vi inte blåser i basuner varje gång vi gör något, utan tjänar vår Kristus i anonymitet och otackad hemlighet, fullt medvetna om att Han Ser och Han Vet. 

Att tjäna det som är omedelbart nära, och våga lita på att någon annan tar hand om det som ligger tio kilometer längre bort. Små, små riken. Gud planterade Adam och Eva i en trädgård. Det kristna tjänandet, amassadörskapet, måste börja gå ut på vad jag kan åstadkomma i min omedelbara närhet, inte hur stor, känd, rik, och "lyckad" jag kan tänkas bli i den sekulära världens termer. Metanoia. Metanoia. Jesus talar om oss som lampor, som lyser upp rum. Inte som solar, som lyser upp hela planeter. Ett rum. En lampa. Välkändhet. Intimitet. 

Låt amabassadörskapet börja med att varje kristen lärjunge tänker, att de, som han eller hon representerar bland och hos skall känna amabassadören intimt väl. Amabassadören är inte ett anonymt ansikte, ett namn där ute och borta någonstans, såsom det så ofta är med våra sekulära ambassadörer. Vi känner dem inte. Inte personligen. De som jobbar där ute med att representera "Sverige" är för oss okända främlingar. 

Det Kristna ambassadörskapet måste våga vara annorlunda. Paulus startade små husförsamlingar, som han sedan ivrigt skrev brev till. Vi måste våga vända våra blickar från det stora mot det lilla. Det som finns finns just här, just nu. 

Jag. Här. Nu. För Dig. 

Veckans länk


Fruktträd och bergsklättring

$
0
0
Bild
På sistone har Gud haft mig att läsa om fruktträd. Närmare bestämt Jesu liknelser om fruktträd. I Lukasevangeliet tar Jesus upp tre olika slags fruktträd:

vi har trädet som bär dålig frukt. Sedan har vi trädet som bär bra frukt. Och slutligen trädet som inte bär någon frukt alls. Ett säkert tecken på ifall vi verkligen går med Honom är ifall vi bär bra frukt. Om jag har förstått någonting om någonting så handlar inte detta bara om att "sköta sig" på jobbet och vara en trevlig prick i största allmänhet, utan att bära frukt för Konungen Jesus, och hans kungarike. 

Ibland är det riktigt intressant att lyssna på genomgångar av bibelverser som är så genombekanta att man tror att det är rimligen inte kan finnas något mer att upptäcka. 

Förutsättningen för att bära bra frukt är ju att man går med Jesus. Man kan inte jobba för hans kungarike eller bära frukt för den med mindre än att man har blivit inympad i hans olivträd, eller utan att ha Hans Far som trädgårdsmästare:

Jag är den sanna vinstocken, och min fader är vinodlaren. Varje gren i mig som inte bär frukt skär han bort, och varje gren som bär frukt ansar han, så att den bär mer frukt. Ni är redan ansade genom ordet som jag har förkunnat för er. Bli kvar i mig, så blir jag kvar i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv om den inte sitter kvar på vinstocken, kan inte heller ni göra det om ni inte är kvar i mig. Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon är kvar i mig och jag i honom bär han rik frukt. (Joh 15:1-5)

Alltså: förutsättningen för att bära frukt, för att nu inte tala om att bära rikligt med frukt är att man blir kvar i Kristus. Detta, att tacka ja till Honom och hans inbjudan, är dock bara början på resan: 


Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den. (Matt 7:13-14)

Att tacka ja till Kristus och hans ljus är att gå in genom den trånga porten. SEDAN, efter att man har passerat porten kommer en smal väg, och vandringen längs den smala vägen. Att bara gå igenom porten och sedan bli sittande där leder ingenvart. "Inte alla som säger Herre, Herre, till mig, utan de som gör min faders vilja"

Att gå igenom den trånga porten. Tittar man på grundgrekiskan är ordet "trång" "stenos" och roten till ordet är histemi, vilket i sin tur betyder stabil, att stå fast, att grunda något, att vara av bra kvalitet, att inte tveka, att stå stabilt. 

Det ger en bild av att välja den starka, stabila porten, den ordentligt grundmurade porten. Den är smal, men den är stabil, fast och trovärdig. 

Enligt grekiskan är den vida porten enkel att se och enkel att hitta, men så fort du går igenom den börjar den omforma dig, influera dig, färga av sig på dig. Den här porten kräver ingen ansträngning, vägen som följer bjuder inte på några större svårigheter, ingen disciplin eller några uppoffringar. Det är lätt att färdas längs den. Här finns inga vägräcken som omger den resande, resandet är ett mållöst runtomkring-vandrande. Här finns vare sig syfte eller hopp. 

Låter som Liseberg, tycker jag. Den ena attraktionen efter den andra erbjuds i en aldrig sinande ström av egen-nytta och tillfredsställelse. 


Bild
Tillbaka till fruktträden. Att tacka ja till Jesus, be bönen där man bjuder in Honom i sitt liv och sedan fortsätta glatt leva exakt samma liv som innan är som att säga till en gäst "kom gärna in" men sedan hålla dörren låst. Man bokar in ett besök av en hantverkare, och sedan när han står där och knackar på dörren bestämmer man sig för att ligga kvar i sängen. För det är ju bara jobbigt att behöva stiga upp, gå till dörren, låsa upp den och sedan ha hantverkaren i huset. Han kommer ju låta en massa, och sprida sina grejer överallt, och ändra och härja och ha sig. Och förresten är det ju lite osäkert ifall någon faktiskt knackade på dörren. Det kanske inte var någon där? 

När sedan vännerna kommer på besök förundras de över att handfatet i gästrummet läcker fortfarande, men då är det ju bara glatt svara "jag har bjudit hit en hantverkare. Det gjorde jag redan för en vecka sedan. Det där med läckan kommer säkert snart att fixa sig." 

Nja. Inte med mindre än att hantverkaren släpps in i huset. 

Och det är precis här som så mycket av den västerländska välfärdskulturens kristenhet ligger kvar i sängen med sin sovmorgon. Jag hörde precis en briljant predikant som heter Paul Washer i ämnet, detta är vad han har att säga: "Om du beter dig exakt likadant som alla andra i den sekulära världen, pratar som den sekulära världen, njuter för fullt av den sekulära världen och Jesus är något som du sysslar med vid sidan om, på söndagar eller i ungdomsgruppen, då är det stor risk att det där med att bjuda in Jesus var en bön du läste en gång, men så var det inte mer med det. Kristen är du inte." 

Ouch. Hårda ord. 

Vad han alltså säger är, att detta med att vandra längs den smala vägen är något som kommer att synas i den kristnas liv, och det kommer att synas i omvärlden också. Det kommer att bära frukt genom att preferenserna, saker och ting som man njuter av, livsstilen och livsfilosofin förändras, och i takt med att den gör det, börjar den kristna att bära frukt i Kristi trädgård. Det uppstår en hunger efter mer Kristus, istället för mer omvärld. Det uppstår en längtan efter mer Kristus, istället för mer av den sekulära världens njutningar. En metamorfos har börjat, och den kommer att fortsätta. 

I dagens bibeltext står Jesus på ett berg, och i djup bön omvandlas han:

Medan han bad förvandlades hans ansikte, och hans kläder blev vita och lysande. (Luk 9:28)

Jesus förändring är ingen hemlig, inre hjärtats metamorfos. Den syns utåt. Omvärlden kan se hur han förändras. 

Jesu förberedelser inför den här förvandlingen tycker jag är också något att notera: Han går upp på ett berg. Han separerar sig från vardagens sus och dus, han bemödar sig att ta sig till en avskild plats. Att klättra upp på ett berg är något som tar tid. Vägen som leder upp till berget måste ju på något vis följa bergsryggen, alltså är den med största sannolikhet smal, och där kan nog finnas en hel del stenar, som den resande kan snava på. Jag föreställer mig att där kan också finnas partier som kräver stor koncentration, och kanske en del uppoffringar av den som vandrar; det går inte att ta sig upp med en åsna eller bli uppburen i bärstol. Det är de egna fötterna som är arbetsverktyget, som bär den resande till bergstoppen. 

Jag har förstått att de judiska rabbinerna ofta undervisade genom att demonstrera. Så gör Jesus, när han under den sista måltiden tvättar sina lärjungars fötter, helt konkret, och sedan frågar dem den retoriska frågan: "förstår ni vad jag nyss gjorde med er?" Först följer alltså en handgriplig demonstration, sedan diskuteras det upplevda i teorin. 

Jag föreställer mig att Jesus har valt ut platsen för sin transformation mycket noga; det är inte slumpen att han väljer att visa sig sådan som han verkligen är (jämför uppenbarelseboken 1:14) efter en långsam och mödosam klättring upp på ett berg. Det är som om Jesus ville säga till både sina dåvarande och nuvarande lärjungar:

"Om ni vill lära känna mig mycket intimt, sådan som jag faktiskt är, måste ni först separera er från omvärlden, ni måste bemöda er att följa mig nära, titta noga hur jag går och sedan gå exakt där jag går, ni kommer att gå långsamt, och ibland kommer ni att snubbla och snava, sedan resa på er, och fortsätta följa mig. Och det är först när ni kommer till målet, till toppen av berget, som ni kommer att se mig, verkligen se mig, sådan som jag faktiskt är." 

Vilken lektion! Läraren i mig blir inspirerad och imponerad. Vilken lektion! Vilket budskap! 

Och någonstans här längs vägen, är det meningen att vi skall bära frukt. Att vi skall bli Guds akacieträd, som erbjuder skugga från middagshettan, läkedom för de sårade, mat för de hungriga. Var växer akacieträd, i det bibliska landet? I öknen. Där de behövs allra mest. 

Tänk dig en smal, stenig väg, antagligen rätt så farlig. Den resande kan se den, även om hen nu inte har klivit igenom porten än. Varför i fridens dar skulle en okänd resande välja porten, som leder till en smal, stenig, uppbrant och antagligen livsfarlig väg? Varför? 

Men tänk dig nu samma smala steniga väg, precis lika farlig som innan. Men längs den, då och då, hela vägen upp till toppen, växer det fruktträd. Rätt så fantastiska sådana. Det kanske är åsynen av dessa fruktträd som kan få resenären, som tvekar mellan de olika portarna och de olika vägarna att till slut fatta rätt beslut, att gå igenom den trånga, stabila porten, och välja den smala, steniga bergsklättringen? Andra har ju tydligen gått här. Till och med såpas ofta, att de har valt att plantera träd längs vägen, som kräver en viss ansning och kultivering. Träd, som bär frukt. Vad finns där uppe på toppen? Kan det finnas en överraskning där uppe, av rätt så underbara mått? 

Guds fruktträd omvandlar den steniga bergsklättringen till en klättring i skog och mark. Inte mindre brant, inte mindre stenig. Men med vila och skugga som erbjuds längs vägen. 

Bloggen har flyttat